plusk wody

Jakie normy powinna spełniać woda przemysłowa?

Woda przemysłowa to woda, której skład chemiczny nie zezwala na używanie jej do celów spożywczych ani w gospodarstwie domowym. Może być jednak wykorzystywana do celów technologicznych. Zazwyczaj woda tego typu nie jest poddawana procesom oczyszczania, po których mogłaby być zdatna do picia, jednakże jest specjalnie preparowana.

Wodę wykorzystywaną w przemyśle można podzielić na trzy rodzaje:

  • woda technologiczna,
  • woda techniczna,
  • woda wtórna.

Woda technologiczna to inaczej woda, która zazwyczaj ma kontakt z produktem i jest stosowana m.in. do mycia i obróbki surowców.

Normy dla wody przemysłowej

Różne zakłady przemysłowe a wśród nich przedsiębiorstwa spożywcze ze względu na specyfikę technologii, potrzebują wody w dużych ilościach. Woda ta charakteryzuje się różnymi parametrami i spełniają określone normy. Niezależnie od przeznaczenia woda przemysłowa nie powinna zawierać:

  • cząstek stałych,
  • zawiesin,
  • substancji zaburzających procesy produkcyjne,
  • substancji oddziałujących na właściwości organoleptyczne,
  • substancji sprzyjających powstawaniu osadów na liniach produkcyjnych.

Normy dla wody pitnej

Woda pitna powinna być całkowicie bezpieczna dla zdrowia, nie powinna zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych ani innych pasożytów, które mogłyby zagrozić zdrowiu osób spożywających. W Polsce woda pitna powinna spełniać ustalone kryteria zgodne z Rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia. Dokument z dnia 7 grudnia 2017 r. określa wymagania takiej wody pod względem fizykochemicznym, bakteriologicznym oraz organoleptycznym.