Kiedy twarda woda może okazać się szkodliwa?

Komu szkodzi twarda woda?

Twarda woda, czyli woda z nadmierną ilością jonów soli magnezu, wapnia, żelaza i manganu nie ma dobrej prasy. Wbrew opinii twarda woda jest jak najbardziej zdatna do picia. To dobra wiadomość, biorąc pod uwagę fakt, iż w naszym kraju występuje powszechnie. Należy jednak pamiętać, że twarda woda jest szkodliwa dla sprzętów domowych oraz instalacji przemysłowych.

Zdaniem ekspertów picie twardej wody może pomóc uzupełnić brakujące mikroelementy, mieć pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, funkcjonowanie serca i profilaktykę nowotworową. Jednocześnie mycie skóry twardą wodą może być problematyczne dla osób z problemami dermatologicznymi oraz wysuszać skórę, przyspieszając proces starzenia. Wbrew opiniom twarda woda nie zwiększa ryzyka kamienicy nerkowej, na którą wpływ ma przede wszystkim zła dieta.

Choć wpływ twardej wody na ludzi nie jest negatywny, to nie można tego powiedzieć o instalacjach i urządzeniach. Twarda woda ma katastrofalny wpływ na instalacje grzewcze i chłodnicze, powodując powstawanie osadów. Kotły, pompy ciepła, pralki, zmywarki, lodówki, armatura, maszyny przemysłowe — dla tych urządzeń twarda woda to prawdziwa zmora. Powstający osad na ścinakach wyżej wymienionych układów oraz urządzeń domowych, przyczynia się do strat ciepła sięgających nawet jednej piątej, co przy rosnących kosztach ogrzewania nie jest mile widziane.

grzałka pralki pokryta kamieniem
Elementy pokryte kamieniem
Masz problem z twardą wodą w firmie?
Zleć wykonanie analizy fizykochemicznej przez naszego eksperta.

Pomożemy Ci rozwiązać problemy czystości wody i dobierzemy dostosowany preparat, który zoptymalizuje właściwości wody w procesie produkcji. Porozmawiaj z naszym ekspertem, aby poznać najlepsze rozwiązania dla Twojej firmy.

Dlatego, aby uniknąć problemów, warto przeprowadzić badania parametrów wody, uzyskany wynik wskaże, z jakim rodzajem wody mamy do czynienia. W przypadku wody twardej i bardzo twardej dla ochrony urządzeń i instalacji wskazane jest zmiękczanie za pomocą metod dostępnych na rynku.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o uzdatnianiu wody i zaplanować ten proces, zapraszamy do kontaktu.

Preparaty chemiczne marki ESC

ESCIDE 31L

Biocyd nieutleniający – mieszanina izotiazolu. Nr pozw. biobójczego: 4609/11, posiada atest PZH.

ESC 2400

Kontrola kamienia i zasadowości w układach CO i zamkniętych układów chłodzenia. Posiada atest PZH.

ESC R 290

Związek chemiczny będący mieszaniną organicznych i nieorganicznych inhibitorów korozji.

ESC 501

Polimerowy stabilizator twardości, dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym.

Co wchodzi w skład kamienia kotłowego?

Kamień kotłowy

Kamień kotłowy to twardy osad, powstający w wyniku termicznego rozkładu przede wszystkim związków wapnia i magnezu, które są zawarte w wodzie. Zazwyczaj osadzają się na ściankach rur, w ten sposób ograniczając przepływ wody oraz wpływają na zmniejszenie przewodzenia ciepła. Dowiedz się, co wchodzi w skład kamienia kotłowego.

Kamień kotłowy może powstawać we wszystkich urządzeniach, w których podgrzewana jest woda. Ponieważ stężenie jonów wapnia i magnezu w twardej wodzie jest duże, problem kamienia kotłowego dotyczy między innymi urządzeń mających kontakt z twardą wodą. W konsekwencji osady kamienne mogą tworzyć się w momencie podgrzewania wody nawet w temperaturze już przekraczającej 40°C. W skład kamienia kotłowego wchodzi przede wszystkim:

  • węglan wapnia i magnezu,
  • siarczany wapnia i magnezu,
  • krzemiany wapnia i magnezu,
  • wodorotlenki magnezu o wzorze Mg(OH)2.

Wodorotlenek magnezu tworzy się w wyniku termicznego rozkładu dobrze rozpuszczalnego w wodzie wodorowęglanu magnezu o zworze Mg(HCO3)2.

kamień w czajniku
Korozja i kamień
Masz problem z korozją i kamieniem w swoim zakładzie?
Zleć wykonanie analizy fizykochemicznej przez naszego eksperta.

Pomożemy Ci rozwiązać problemy czystości wody i dobierzemy dostosowany preparat, który zoptymalizuje właściwości wody w procesie produkcji. Porozmawiaj z naszym ekspertem, aby poznać najlepsze rozwiązania dla Twojej firmy.

Wpływ kamienia kotłowego

Osad kamienny powstający w twardej wodzie z biegiem czasu tworzy kolejne warstwy. Odkładając się na powierzchniach rur, znacznie zmniejszają ich średnicę oraz przepływ wody. Warstwa takiego osadu kamiennego utrudnia oddawanie ciepła, powodując, że powierzchnie grzejne przekazują ciepło w mniejszym stopniu. Kamień kotłowy powoduje większe zużycie energii, co za tym idzie wzrost kosztów ogrzewania wody.

Osady kamienne nie tylko utrudniają pracę kotłów, podgrzewaczy, czy innych urządzeń wykorzystywanych w domu i przemyśle, ale również mogą je zniszczyć. Obecność kamienia może również skutkować przegrzaniem się różnych elementów oddających ciepło i w wyniku pojawiających się naprężeń cieplnych oraz występowania korozji, urządzenia narażone są na częste awarie i znacznie szybsze niszczenie.

Preparaty chemiczne marki ESC

ESC DS 4

Produkt do usuwania kamienia kotłowego, zawiera kwasy inhibitowane.

ESC DS 5050

Produkt efektywnie usuwający kamień i tlenki metali (np. rdzę),

ESC DS 6040

Produkt do usuwania kamienia kotłowego, zawiera kwas amidosulfonowy i kwas cytrynowy

ESC SCALE 60 GEL

Produkt do usuwania zanieczyszczeń powodowanych przez tlenki, osady kamienia, osady soli, itd.

Jakie normy powinna spełniać woda przemysłowa?

Normy dla wody przemysłowej

Woda przemysłowa to woda, której skład chemiczny nie zezwala na używanie jej do celów spożywczych ani w gospodarstwie domowym. Może być jednak wykorzystywana do celów technologicznych. Zazwyczaj woda tego typu nie jest poddawana procesom oczyszczania, po których mogłaby być zdatna do picia, jednakże jest specjalnie preparowana.

Wodę wykorzystywaną w przemyśle można podzielić na trzy rodzaje:

  • woda technologiczna,
  • woda techniczna,
  • woda wtórna.

Woda technologiczna to inaczej woda, która zazwyczaj ma kontakt z produktem i jest stosowana m.in. do mycia i obróbki surowców.

Różne zakłady przemysłowe a wśród nich przedsiębiorstwa spożywcze ze względu na specyfikę technologii, potrzebują wody w dużych ilościach. Woda ta charakteryzuje się różnymi parametrami i spełniają określone normy. Niezależnie od przeznaczenia woda przemysłowa nie powinna zawierać:

  • cząstek stałych,
  • zawiesin,
  • substancji zaburzających procesy produkcyjne,
  • substancji oddziałujących na właściwości organoleptyczne,
  • substancji sprzyjających powstawaniu osadów na liniach produkcyjnych.
plusk wody
Woda przemysłowa
Potrzebujesz konsultacji w sprawie badania wody przemysłowej?
Zleć wykonanie analizy fizykochemicznej przez naszego eksperta.

Pomożemy Ci rozwiązać problemy czystości wody i dobierzemy dostosowany preparat, który zoptymalizuje właściwości wody w procesie produkcji. Porozmawiaj z naszym ekspertem, aby poznać najlepsze rozwiązania dla Twojej firmy.

Normy dla wody pitnej

Woda pitna powinna być całkowicie bezpieczna dla zdrowia, nie powinna zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych ani innych pasożytów, które mogłyby zagrozić zdrowiu osób spożywających. W Polsce woda pitna powinna spełniać ustalone kryteria zgodne z Rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia. Dokument z dnia 7 grudnia 2017 r. określa wymagania takiej wody pod względem fizykochemicznym, bakteriologicznym oraz organoleptycznym.

Preparaty chemiczne marki ESC

ESCIDE 31L

Biocyd nieutleniający – mieszanina izotiazolu. Nr pozw. biobójczego: 4609/11, posiada atest PZH.

ESC 2400

Kontrola kamienia i zasadowości w układach CO i zamkniętych układów chłodzenia. Posiada atest PZH.

ESC R 290

Związek chemiczny będący mieszaniną organicznych i nieorganicznych inhibitorów korozji.

ESC 501

Polimerowy stabilizator twardości, dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym.

Jakie związki chemiczne odpowiadają za twardość wody?

Rodzaje twardości wody

Twardość wody surowej w Polsce kształtuje się na dość wysokim poziomie. Nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia, ale stwarza problemy w gospodarstwach domowych i w sektorze przemysłowym. Z tego powodu w wielu miejscach dąży się do zredukowania twardości wody. Twardość jest właściwością chemiczną wody spowodowaną przez rozpuszczone w niej powszechnie występujące związki chemiczne.

Za twardość wody odpowiadają głównie sole wapnia i magnezu. Z tego powodu wyróżniany jest podział na twardość wapniową i twardość magnezową. Poza tym twardość ogólna rozróżniana jest także na twardość węglanową, na którą składają się węglany, wodorowęglany i wodorotlenki wapnia i magnezu oraz twardość niewęglanową, którą mogą tworzyć siarczany, chlorki czy krzemiany wapnia i magnezu. Im więcej tych związków znajduje się w wodzie, tym większy jest stopień jej twardości.

Sole wapnia i magnezu występują powszechnie w środowisku. Ich źródłem są skały, które krasowieją i rozpuszczają się w wodzie głównie jako wodorowęglany wapnia i magnezu.

Twardość węglanową można usunąć, gotując wodę. Dzięki podgrzaniu, węglany wapnia i magnezu wytrącają się w postaci osadu. Aby usunąć niewęglanową twardość wody, konieczne jest dodanie do niej np. węglanu sodu.

woda
Jakość wody
Potrzebujesz wykonać dokładne badania twardości wody?
Zleć wykonanie analizy fizykochemicznej przez naszego eksperta.

Pomożemy Ci rozwiązać problemy czystości wody i dobierzemy dostosowany preparat, który zoptymalizuje właściwości wody w procesie produkcji. Porozmawiaj z naszym ekspertem, aby poznać najlepsze rozwiązania dla Twojej firmy.

W jaki sposób twarda woda wpływa na działanie urządzeń?

Twarda woda podczas podgrzewania powoduje osadzanie się kamienia kotłowego. Zjawisko to jest szczególnym problemem w systemach grzewczych. Kamień utrudnia pracę systemów, zmniejszając wydajność procesu grzewczego. Dzieje się tak, ponieważ kamień osadza się wewnątrz rur, co może doprowadzać nawet do całkowitego zablokowania przepływu wody. Twarda woda może przyczyniać się również do powstawania korozji.

Badanie jakości wody jest szczególnie ważne w przemyśle, ponieważ kamień kotłowy np. w układach chłodzenia czy kotłowniach może powodować poważne awarie i przestoje w pracy. Jakość wody jest bardzo istotna również przy produkowaniu żywności. Twarda woda może powodować pogorszenie się smaku i wyglądu produktów, czy utrudniać proces fermentacji np. piwa.

Redukcja tlenu za pomocą preparatów ESC

ESC 46

Redukcja tlenu na bazie kwasu askorbinowego do stosowania w przemyśle spożywczym. Posiada atest PZH.

ESC 501

Polimerowy stabilizator twardości, dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym.

ESC 853D

Produkt do konserwacji kotłów średnio i wysokociśnieniowych, z redukcją tlenu.

ESC 853R

Produkt do konserwacji kotłów średnio i wysokociśnieniowych. Posiada atest PZH.

Jakie informacje można uzyskać dzięki analizie z użyciem ICP-OES?

Na czym polega badanie metodą spektroskopii emisyjnej?

Analiza składu pierwiastkowego odgrywa bardzo ważną rolę w wielu branżach. Dzięki badaniom wykonywanym przez wysoko wykwalifikowany personel możliwe jest uzyskanie dokładnych i nieprzekłamanych wyników. Analiza z użyciem ICP-OES, czyli metody spektroskopii emisyjnej z plazmą wzbudzoną indukcyjnie daje możliwość badania substancji różnego typu.

Badanie wykonywane jest za pomocą spektrometru emisyjnego. Umożliwia dokładne oznaczenie ilości pierwiastków w próbkach, nawet do dziesiątych części µg/L. Każdy pierwiastek ma określoną długość fali. Oznaczenie go za pomocą spektrometru polega na pomiarze intensywności promieniowania tej fali.

ICP wzbudzane jest przez plazmę argonową o temperaturze ok. 7500°C. Następuje w niej atomizacja pierwiastka, dzięki której dochodzi do emisji promieniowania. Promieniowanie wyemitowane przez pierwiastki w spektrometrze przechodzi do monochromatora, w którym następuje rozszczepianie i rozdzielanie fali na poszczególne linie widmowe. Linie te doprowadzane są do fotopowielaczy, które przetwarzają sygnał optyczny na cyfrowy.

Dzięki analizie z użyciem ICP-OES możliwe jest poznanie składu chemicznego, czyli zawartości podstawowych pierwiastków wchodzących w skład próbki wody czy kamienia kotłowego.

badanie
Analiza ICP-OES
Zamów badanie ICP-OES w swojej firmie?
Zleć wykonanie analizy fizykochemicznej przez naszego eksperta.

Pomożemy Ci rozwiązać problemy czystości wody i dobierzemy dostosowany preparat, który zoptymalizuje właściwości wody w procesie produkcji. Porozmawiaj z naszym ekspertem, aby poznać najlepsze rozwiązania dla Twojej firmy.

Cechy analizy z użyciem ICP-OES

Analiza ICP-OES jest szybka i bezpieczna. Umożliwia pomiar jednego pierwiastka oraz analizę wielopierwiastkową nawet do 75 pierwiastków. Pozwala również oznaczać zarówno składniki główne, jak i śladowe w tej samej próbce. Wysoka temperatura plazmy umożliwia oznaczenie pierwiastków mających wysoki potencjał wzbudzania, np. chloru czy siarki. Dzięki temu, że w tej metodzie nieużywany jest tlen, nie występują zakłócenia w pomiarze. Do przeprowadzenia analizy ICP-OES konieczne jest wykorzystywanie odczynników o bardzo wysokiej czystości. W trakcie badania niezbędna jest kontrola temperatury otoczenia.

Metoda ta jest badaniem porównawczym. Aby dokonać pomiaru, konieczne jest wykreślenie wzorcowej krzywej kalibracyjnej.

Preparaty chemiczne marki ESC

ESCIDE 31L

Biocyd nieutleniający – mieszanina izotiazolu. Nr pozw. biobójczego: 4609/11, posiada atest PZH.

ESC 2400

Kontrola kamienia i zasadowości w układach CO i zamkniętych układów chłodzenia. Posiada atest PZH.

ESC R 290

Związek chemiczny będący mieszaniną organicznych i nieorganicznych inhibitorów korozji.

ESC 501

Polimerowy stabilizator twardości, dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym.